Utställning i Eksjö igår.

Domare Göran Johansson som hade en aspirant och en elev med sig vilket gjorde att det tog lite tid att bedöma hundarna. Inget regn men kallt och blåsigt på förmiddagen som efterhand blev varmare och riktigt skönt. Lite dramatik uppstod när en vind tog tag i domartältet som lättade från marken, bord, stolar och papper for till väders. Ingen kom till skada och tält och papper kom tillrätta igen.

Göran Johansson in action.
BIR Cello och BIM Mostugans Britta Hamiltonstövare.
Vila och skugga i Bokskogen.

Ringträning & Lydnad.

En väsentlig skillnad märks på deltagande hundar och förare till det bättre sedan första träffen. Idag hade jag med Jäger som inte tränat på ett år, det gick väl hyfsat men när han blev trött försökte han trilskas med att inte sitta kvar utan kom smygande efter husse. Inkallning fungerade i alla fall bra.

Nu har jag återhämtat mig efter tre dagar i montern på Elmia. Annars var det roligt med Elmia Game Fair, träffade mycket trevligt folk och eftersom det gått några år sedan sist, fanns det en hel del nytt att se. Nu väntar utställningen i Eksjö till helgen. 50 stycken är hundar anmälda.

Den årliga vårpromenaden.

I år är gubbarna så bekväma så det blev mest bilorientering med kaffepauser. Vi hamnade på Högakull för ett första stopp med fika. Otroligt vacker plats med unik växtlighet.

Jan, Alf och Nils.

Bilen finns med endast av den anledningen att den troligen aldrig mer kommer att vara så ren, vare sig invändigt som utvändigt.

Jag tömde postlådan vid hemkomsten och med den kom det en plakett från Svenska Hamiltonstövarföreningen. Glad blev jag och något jag sett fram emot att få för Zacks seger i den interna raskampen 2021. Tänkte visst fel för tja, lite annorlunda blev det. Han blev förvisso 5:a vid landskampen mot Norge men priserna därifrån fick han ju på plats. Ja, ja det ändrar inte hans prestation och stolt är jag över Zack! Andra gången han deltagit på landskampen.

Med Stövarklubben i Stockholm

Regelgenomgång på de nya jaktprovsreglerna för 2023 – 2027 och utbildning i nya redovisningsprogrammet Stövardata.

En sammanställning av enkätsvar från domarkåren visade att dessa moment upplevdes som lättast respektive svårast att bedöma:

Lättast: Väckning på slag Hare, Jaktlust, Lydnad samt sök/kontakt.

Svårast: Skallmarkering under drev, Väckning på tappt samt arbete på slag räv.

Utställning i Värnamo.

Jag fick inte bara med mig en pejl från årsmötet i Örebro, en förkylning av det jobbiga slaget kom också med därifrån. Det måtte varit en smittsam variant för åtminstone sex personer till insjuknade efter det mötet, förmodligen ännu fler.

Igår genomfördes utställningen i Värnamo med Bengt-Åke Bogren som domare. Ett 40-tal hundar med ägare och andra besökare hade en fin dag i Voxtorps hembygdspark.

Årsmöte med Svenska Hamiltonstövarföreningen.

Ett bra möte i god anda uppe i Örebro och 25-års jubileum. Dock långt att åka fram och åter och kom i säng först kl 03.00 i natt. Jag hade turen att även i år vinna en UltraCom-pejl vid utlottning bland startande hundar i unghundskampen. I kväll blir det ringträning med hundar inför utställningssäsongen.

Jag har inte gjort några inlägg på ett tag då det varit vedhuggning, årsmöten och planering på agendan. Tycker inte heller jag haft så mycket att skriva om nu under lågsäsong med hundarna. Idag har ett helt gäng med stövare och ägare tränat inför utställningssäsongen. Flera kommer att ställa ut nästa helg i Värnamo. Fantastiskt lugna hundar, inget bråk eller skällande. Två tikar och resten hanhundar. Efterhand såg det riktigt bra ut och hundarna sover nog gott i natt. Vi kommer att fortsätta träffas några gånger till för lättare lydnadsträning.

Årsmöte Smålands Stövarklubb.

Det var gott om medlemmar på årsmötet och även efteråt på middagen med utdelning av vandringspriser. Som jag upplevde det var det god stämning både på mötet och vid middagen.

En av medlemmarna på årsmötet var Ingmar Smedberg som jag brukar jaga ihop med några gånger om året. Han visade nedan foto från en mark ett par mil ifrån där jag normalt håller till. Dom kommer närmre och närmre och blir fler och fler. Ett hot mot jakt med drivande hund. Det var inte så länge sedan bönderna i varje by var skyldiga att hålla med vargnät och lapptyg. De var också skyldiga att delta i jakten. Det är inte längre sedan än att det fortfarande finns vargnät liggandes i uthus. Vackra djur är det men det fanns en anledning till att bönderna hade dessa skyldigheter. Utrotning av en djurart ställer jag mig inte bakom men minsta möjliga numerära nivå är önskvärt.

Annars befinner jag mig mest på vedbacken nuförtiden känns det som, men halva högen är nu kapad, kluven och staplad.