Bra dag i skogen!

Jag släppte först Jäger som tog upp en hare. Se nedan film i anslutning till upptaget. Samma hare som han haft uppe tidigare, springer vägar och hamnar så småningom ner mot järnvägen några kilometer bort. Jag kopplade på fullt drev efter en halvtimme.

Släppte sedan Zack som tog upp en hare kl.11.10 som han drev i 50 minuter utan noterbara tappter. Kopplade även honom på fullt drev eftersom värmen steg och jag är lite rädd om den gamle. En mycket bra dag i skogen!

Ingen dag som går till historien.

En härlig dag trots att det inte var några långa klingande drev. Zack drog i vanlig ordning iväg på en lång söktur. Det resulterade endast i slagarbete utan upptag. Två och en halv mil vart det innan koppling och trött blev han.

Något trött Zack II.

Lille Jäger hade en hare på benen som han jobbade med länge men endast ca. 15 minuters drev.

Ekmarkens Tina hade även hon ett halvtimmes drev på hare.

Räv för Jäger idag.

Första rävupptaget denna säsong. Jäger gjorde ett hyfsat slagarbete med en del väckning under ca. 20 minuter. Räven togs upp ca. 600 meter bort nere vid ån. Drevet var däremot inte så mycket att skryta med och lite otur hade han för det gick en väghyvel mellan räven och hunden. Han kom långt efter och var spårnoga så han kom inte ifatt räven igen. Jag såg räven en gång men på för långt håll för att kunna komma åt den.

Doftar gott här!
Nu är räven snart uppe!

På jakt hos Smedberg

Tre hundar lösa under dagen och en hare nedlagd . Zack hade tre olika harar på benen, första drevet var kort och slutade i ett vägkors. Inget längre tapptarbete vilket var förvånande, han kom tillbaka. Hare nummer två blev det lite strul med och drevet togs över av tiken. Hare tre var ett bättre drev där han klarade vägspring och hittade avhoppet men slutade med dötappt efter ca en halvtimmes drev med flera småtappter.

Smedbergs tik tog även hon upp en hare som sprang till samma vägkryss där Zack tappade bort sin första hare och med samma resultat. Vi hade tänkt ta oss dit för att kontrollera vad som var så speciellt med det vägkrysset men det blev inte av. Dock vet vi att det hade varit en grävare där och dikat någon dag tidigare.

Släppte Jäger mitt på dagen för att han skulle få röra lite på sig men hade inga större förhoppningar på upptag då det hade torkat upp. Han tog i vart fall upp en hare men det blev inget längre drev.

Det är inte lättdrivet i Småland vid den här tiden på året så hundarna får trots allt godkänt.

Ingemar Smedberg

Upptag av Jäger på liten hare.

Ingen ide att jaga på en sådan liten hare, det blev koppling av Jäger. Jag åkte och lyssnade på en Schiller istället som öste på och hade fått upp en redig hare lite längre bort. Fin dag i skogen, men inte mycket till jakt. I morgon blir det jakt hos Smedberg, får hoppas på större harar där.

Lille skutt.

Jag satt igår kväll och klurade på text till smstk:s sida i nästa nummer av tidskriften Stövaren, tror inte jag tar med den där men här kan den få vara:

Nu äntligen har tiden infunnit sig när vi får släppa stövarna igen, nu slipper vi drömma om tvåtimmars tapptfria drev från en stövare med ett skall som ger ståpäls! I brist på det ett kortare drev men med ett bra tapptarbete, i brist på det åtminstone ett upptag, i brist på det ett bra slagarbete utan resultat, i brist på det ett bra sök med en hund som arbetar hela dagen och i brist på det en hund som bär pinnar och inte går från fötterna. Oavsett så släpper vi snart stövaren igen med nya förhoppningar och njuter av naturen!

Jakt i Ohs

Bortbjuden på nya marker för harjakt och för att få igång en tik som har varit lite trög i starten.

Hundföraren och tiken har lämnat för en sökrunda.

Zack II fick sällskap av en tik vid slagarbete, upptag och drev. Hon har varit trög i starten och vill inte lämna hundföraren för sök och slagarbete. Hundföraren har provat det mesta så vi tänkte prova något nytt. Hon skulle få draghjälp av Zack, kanske att poletten trillar ner.

Zack går aldrig på andra hundars drev och är en äldre, snäll och erfaren herre. De fick bekanta sig lite och när vi såg att Zack fick slag gick vi dit, tiken hängde på och var alldeles intill när upptaget kom. Hon följde även med på drevet i ca. tio minuter innan hon avbröt och kom tillbaka. Varmt och torrt inne i skogen men fuktigt på öppna ytor då det regnat lite. Så småningom blev det en dötappt i skogsterräng för Zack. Inget kanondrev precis men med dagens värme kunde det räcka.

Att låta två hundar driva ihop är väl egentligen inget att rekommendera, dom brukar mest störa varandra. Dessutom kan det locka till att hundarna går på andras drev i framtiden. I det här fallet var det värt ett försök och Zack är jag säker på, han kommer inte att börja, för det har aldrig hänt tidigare. Återstår att se om försöket att ”tända” tiken faller väl ut.

Kanske finns något gott här! Bäst att passa på innan Anna kommer.

Domardag i skogen.

Ett gäng entusiaster till domare samlades i Klappa hos Todd Martinsson för att gemensamt bedöma stövardrev. Vid släpp av Jäger kl.06.15 var det ca. 13 grader varmt med antydan till dagg på öppna ytor, i skogen var det torrt. Värmen steg sedan vartefter dagen gick. En och en halv timme gick utan större antydan till slag och söket tenderade till att bli allt trängre. Vi släppte även Zack II för att öka chansen till upptag.

Jäger lyckades till slut pilla upp en hare som gillade att springa väg, så drevet blev hackigt med mycket tappt. Så småningom fick även Zack upp en hare som även den hade förkärlek för vägspring.

Lite vätska och näring till Jäger efter koppling.
Genomgång av dagen och grillkorv.

Sammanfattningsvis en trevlig dag i skogen men utan större höjdpunkter vad det gällde dreven. Det var allt för torrt idag och efter förutsättningarna får väl ändå hundarna godkänt. Svårt att bedöma egenskaper men vi gjorde ett gemensamt försök.