Dömt jaktprov idag.

Zack och Jäger har haft en vilodag och jag har dömt en duktig ung tik på ett öppenklassprov. Hon hade två harar uppe under dagen. Första haren en liten plutt troligen, så det blev inte så mycket till drev. Den andra haren kom till sist på benen efter ett långt slagarbete som pågick i flera timmar. En envis tik som inte gav upp och det blev slutligen ett prisdrev. Bra jobbat! Kommer troligen bli en stjärna med tiden.

Två örnar seglade runt på himlen.

Upptag i regn.

Jäger fick slag kl.07.40 i regn som tilltog och upptaget kom kl.08.34. Jag kopplade cirka klockan 10. En liten hare som krånglade och satte sig med många påstick och det blev ingen ordning på drevet. I filmen nedan kan man se hur haren går upp bakom ryggen på hunden. Det tog 15 minuter innan Jäger hittade haren igen trots att den bara var någon meter från honom när den gick upp men det märkte ju inte Jäger.

Torrt i skogen men upptag till slut.

Jägers tur idag. Klockan 08.40 noterade jag att han fått slag, det flyttade sig sakta bortåt och som längs var han 940 meter bort. Klockan 11.06 kom upptaget, det gick en kort sväng i skogen och sedan ut på väg 300 meter, tvärstopp 20 sekunder sedan vägen åter och ekipaget möter mig. En ölburksstor hare med hunden 2 meter efter. Jag kopplade Jäger vid nästa stopp annars hade han tagit haren.

Jäger och haren passerar, hann inte få med haren på bild.

Bra av Zack idag!

Efter två dagar utan upptag blev det ett bra drev idag med en stor hare som tog vida svängar både i skog och på väg. Efter dryga timmen kopplade jag då haren tog stora vägen, vet inte hur långt den gick men Zack drev fortfarande på vägen 700 meter bort när jag kom ikapp.

I förrgår var jag med om något för första gången efter alla år med stövare. Zack gick på slag som blev trängre och trängre och slutligen tog det stopp och han var stilla men hade ståndskall. Jag knallade in i skogen för att kolla, mycket riktigt under en sten låg harpalten! Smart hare! Att haren går i gryt på drev händer ju, men att de ligger under jord innan upptag har jag aldrig varit med om tidigare.

Igår var det Jäger som var lös, han gick på slag i en och en halv timme utan att lyckas resa haren. Han släppte slagen och kom tillbaka vilket inte hör till vanligheterna.

Dagens hare.
Dagens hare för andra gången.

Det blev hardrev idag också.

Släppte först Zack på morgonen, efter dryga timmens sök utan att hitta slag så kopplade jag honom. Bytte område och släppte Jäger. Han kom relativt snabbt på slag som han jobbade med dryga timmen innan upptaget kom. Som synes en relativt liten hare som krånglade mycket. Upptag 09.00 koppling 11.00 på en vägtappt då var Jäger långt efter haren som jag sett var han hoppade av. Tyckte det räckte för dagen, inget sköndrev men Jäger jobbade tappert både vad det gäller slagarbetet och drevet.

Långspringare till hare för Jäger.

Detta är troligen samma hare som Zack hade uppe den 29/8. Den satt på samma ställe och beter sig likadant, sprang väg nästan 900 meter, sedan ett avhopp med trassel och tillbaka till upptaget efter avstickare och lite spring fram och tillbaka på stickvägar. På filmen nedan är Jäger 25 minuter efter att haren passerade och går då tyst på löpan. Haren lägger nästan ingen tid alls i skogsterräng utan verkar gilla vägarna bättre.

Envis Jäger.

Denna hare frestade tålamodet. Trångt slagarbete i två och en halv timme av Jäger innan han kom på benen. Men haren satt mitt i gyttret, storlek som en fotbollsplan. Till på köpet elden hann brinna ned innan upptaget kom. Vid förra släppet häromdagen tog det bara tre minuter från slag till upptag. Olika harar och olika vittringsförhållanden. Haren sprang efter 20 minuter ut en långtur på stora vägen, så jag valde att koppla då det går en del timmerbilar där.