Jaktsäsongen 2020/2021

Jag är nöjd med denna säsong! Precis som den förra säsongen har jag och hundarna tillbringat mycket tid i skogen, cirka sex dagar i veckan i snitt sedan den 21 augusti. Lite älg, gris, räv- och rådjursjakt har det också blivit. Zack har fått stå tillbaka lite till förmån för Jäger och hans injagning. Zack är pålitlig och tar i princip alltid upp hare, lite för snabb för sitt eget bästa men med ett bra skall och oftast med hyfsade drevtider.

Jäger har utvecklats snabbt och har fått mycket tid i skogen. Han har mycket stor jaktlust och är bytesmedveten, detta tillsammans med tiden i skogen har dock påverkat lydnaden vid inkallning till det sämre ( Jag har skjutit fler harar än vanligt, då får jag stopp på honom). Där har jag lite att jobba med under icke jakttid. Han är hyfsat lydig på apellplan och då fungerar inkallningen. Jäger har en lite annorlunda personlighet än mina tidigare stövare. Han har en stor integritet och är självständig, vill gärna bestämma själv (t.ex när jaktdagen är slut) och hade han fått som han ville skulle han varit hög i rang. För tillfället ligger han dock underst i hierarkin.

Jag har startat Jäger på fyra jaktprov i unghundsklass under året och han har gått till pris vid samtliga starter och på det senaste gick han till förstapris. Han har även klarat ett rådjursrenhetsprov. Dessutom har vi även hunnit med att starta på ett öppenklassprov på svenskhare sista veckan det var möjligt, vi hade inte riktigt flyt denna dag och han tog upp hare först sent på eftermiddagen, så tiden räckte inte till för att ta ett förstapris men han hann med att driva till ett tredjepris innan klockan blev 16.00 och provtiden var ute.

Jäger har blivit en god upptagare och är relativt drevsäker, han varierar drevfarten efter vilka vittringsdförhållanden som råder, han är spårnoga men något långsam när det gäller drevfarten. Skallet har han släppt lite och är oftast tvåtonig med lite sämre hörbarhet än vad Zack har, men ändå ett hyfsat skall. Han kan väcka på slag i vissa väderleksförhållanden men är ibland tyst på slag. Under året har han även drivit räv några gånger, det har han gjort bra och rävarna har inte gått i gryt utan har hållit sig uppe. Sista dagen för svenskhare tog han upp Lokatt, mycket sparsam i skallet var han och jag kopplade honom när drevet passerade en väg. Drevfarten låg på ca.10km/tim.

För egen del har jag dömt rätt många jaktprov i år, både i Västerbotten och i Småland. Alltid roligt att träffa nya människor och hundar.

Efter cirka 15 minuters drev kommer två harar samtidigt på drevet!

Dela detta:

%d bloggare gillar detta: