Jaktsäsongen 2021/2022

Jag känner mig priviligierad som kan bo i Västerbotten halva säsongen och andra halvan i Småland när det blir för kallt och mycket snö i norr. Det ger förutsättningar för bra förhållanden hela säsongen.

Båda hundarna har gått över förväntan detta år, som vanligt mycket jakt med 5-6 dagar per vecka i skogen. Jäger har inledningsvis varit på sin första utställning som utspelade sig 2021-07-25 i Lycksele. På utställningen var det rena värmeböljan och det gällde att söka skugga, erbjuda vatten och blöt handduk mellan visningarna i ringen. Trots sin ringa ålder kom han därifrån med ett cert och blev BIM. Det utfallet kan man ju alltid hoppas på men inte förvänta sig.

Målet för Jäger denna säsong var att han skulle klara en öppenklass etta och bli klar för att gå i elitklass på jaktprov. Jag startade Jäger först på ett öppenklassprov i Hamiltonstövarföreningens unghundskamp vilket gick sisådär, med ett tredjepris som resultat. Han hade två harar uppe under dagen men det ville sig inte riktigt.

Skam den som ger sig och den 2021-11-22 startade jag honom igen på ett öppenklassprov. Det var svinkallt på morgonen men med stigande temperatur så hamnade det på minus sju grader vid släpp på provytan. Där gick det bra och Jäger körde full tid och med ett tapptfritt drev. Detta innebar att jag uppnått Jägers mål för året samtidigt som han var klar att gå i elitklass.

Jag anmälde honom till elitstart i Värnamo. Första dagen drev han trots dåligt före till ett andrapris men dag två gick det sämre med dåligt väder och oflyt med den hare han tog upp.

Jag valde sedan att anmäla honom till Eksjöprovet. Där drev han till förstapris bägge dagarna. Snöföre första dagen och barmark dag två. Han placerade sig som nummer nio av femtio startande hundar med en etta i elitklass och fick en reserv Cacid. Jag kan inte vara annat en nöjd och stolt med Jäger.

När det gäller Zack II hade jag inget speciellt mål för honom annat än att njuta av klingande hardrev. Nåväl, jag tyckte lite synd om honom när jag ägnat så mycket tid åt unghunden så jag anmälde honom till Hamiltonstövarföreningens raskamp. Där presterade han på högsta nivå vilket gjorde att han gick segrande ur kampen och med bäst resultat av 28 startande hundar. Fantastiskt! Jag har svårt att tro att jag kan toppa denna säsong resultatmässigt för hundarna.

Nu är det ju så att även om jag är glad och stolt för hundarnas utveckling så är ju ändå tillvaron i skogen, jakten och gemenskapen med hundar och vänner det som är viktigast för mig. Främst dom vänner jag brukar vara tillsammans med men dessutom de man träffar genom träning med hundarna, jakten, jaktprov och utställningar. Man får nya vänner och bekantskaper som berikar livet. Den mesta tiden är jag och hundarna dock för oss själva i skogen vilket även det är skönt, fritt från stress och värdsliga bekymmer.

I Västerbotten dömde jag på Åseleprovet och på Har SM för stövare, dessutom fyra öppenklassprov. I Småland har jag dömt på Smålandsräven och dessutom har det blivit fyra stycken öppenklassprov.

Nu väntar utställningar till våren och sommaren med förhoppning om att få till två cert eller ck så att även Jäger kan titulera sig dubbelchampion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: