Jaktsäsongen 2019/2020

En massa dagar har det blivit i skogen, som pensionär har jag kunnat vara ute mer än någon gång tidigare i livet. Jag vill knappt räkna efter hur många dagar det blir, men cirka sex dagar i veckan mellan den 21 augusti och 15 mars. De allra flesta dagarna med mina stövare men också älgjakt, rävjakt, vildsvinsjakt och jakt på rådjur. Dessutom har jag dömt en hel del jaktprov. Så lite galen är jag nog. Hösten har jag tillbringat i Västerbotten och resten av året i Småland.

Zack II har haft en blandad säsong med toppar och dalar. Han har blivit lite väl självständig och vid i söket, men tar i princip alltid upp hare. Han är lite för snabb för sitt eget bästa och slarvar då lite mycket. Vid goda vittringsförhållanden är han mycket duktig och med ett härligt skall.

Jag startade Zack II på klubbuttagningen till DM, det gick bra på första uttagningen men på den andra blev det stopp. På meriter från förra året kom han med i raskampen mot Norge. Det gick väl inget vidare, upptag första dagen på en vit hare som han tappade bort allt för kvickt. Sedan fick han inte upp mer den dagen. Dag två fick han upp en hare på morgonen, den gick ur legan bakom ryggen på honom tio minuter innan han hittade på den, gick inte bra. Sedan gick han på sök och fick upp en hare tio i två på eftermiddagen, den drev han hyfsat i femtio minuter till ett tredjepris.

Lille Jäger har varit mer glädjefylld, han var bara några månader gammal när han med lite tur fick upp en hare med ett drev på någon minut. Det väckte jaktintresset hos honom. Sedan utvecklades han snabbt och och även om söket i början var begränsat så hittade han slag och tog upp fler harar, med längre och längre drevtider, såpass att jag valt att koppla honom på drev då han fortfarande har varit valp. Det var svårt att hålla igen när han själv ville jaga. Ett par rådjursdrev blev det också i början men det har han slutat med. Ett par rävdrev har det också blivit men jag tror att han endast kommer att jaga hare i framtiden, bland annat för att jag inte prioriterar räv. Annars får han jaga det med om han vill. Åtta månader gammal var han när jag sköt den första haren för honom. Han är inte alls så snabb som Zack och mycket mer spårnoga. Det finns alla förutsättningar för att han skall bli en duktig jakthund, så det blir spännande att se hur han utvecklas nästa säsong.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20190821-ekenc3a4shc3b6jdens-jc3a4ger.jpg
21 Augusti lille Jäger klar för släpp, tre månader gammal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: